Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΡΩΣΙΑ: ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Κύπρο μόνο στο πλαίσιο μίας διεθνούς προσπάθειας και με μεγάλη συμμετοχή της ΕΕ. Αυτό είναι το μήνυμα της Μόσχας προς τη Λευκωσία όπως διατυπώνεται επισήμως από το Ρώσο υφυπουργό Οικονομικών Sergei Storchak, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρασχεθεί μονομερώς δάνειο 5 δισ. ευρώ στην Κύπρο.
«Δεν έχουμε τέτοιο σχέδιο ή τέτοιες εντολές» δήλωσε σε συνέντευξή του και συμπλήρωσε.....
«Είναι εμφανές ότι κανένας πιστωτής δεν μπορεί να στηρίξει την Κύπρο μόνος του. Όποιος προχωρήσει ατομικά στην χρηματοδότηση της κυβέρνησης αυτής της χώρας ή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναλαμβάνει τεράστιο ρίσκο».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σιαρλή, η Κύπρος ενδέχεται να χρειαστεί στήριξη έως 17,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και το μέγεθος της οικονομίας της. Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε διεθνές πακέτο στήριξης της Κύπρου, αφού καθοριστεί και η τελική στάση της ευρωζώνης.
«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να πάρουμε μέρος σε μία τέτοια προσπάθεια, αλλά όπως είπε και ο πρόεδρος, δεν θα είμαστε οι βασικοί πιστωτές» δήλωσε ο κ. Storchak συμπληρώνοντας ότι μία διεθνής προσπάθεια για την στήριξη της Κύπρου θα βασιστεί στη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επισημαίνεται ότι η Ρωσία έχει ήδη χορηγήσει δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο το οποίο λήγει το 2016.
πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου